במסגרת הליך הגירושין נדרשים בני הזוג להגיע להסכמות ולהסדרים בנוגע לתחומים רבים ומגוונים המושפעים מהחלטתם להפסיק את החיים המשותפים. כחלק מהחלטות אלו נכללת גם חלוקת הרכוש המשותף והסדרת משמורת הילדים ודמי המזונות.
האופן שבו תבוצע ותוסדר החלוקה יכול להתבצע במספר דרכים:
- הסכם ממון– באם חתמו בני הזוג לפני הנישואין או במהלכם על הסכם ממון, האופן שבו יחולק הרכוש או כל משותף אחר תיעשה בהתאם לקבוע בהסכם.
- גירושין בהסכמה– באם יחליטו בני הזוג לנהל את ההליך על ידי הגעה להסכמות, ללא התערבות של מערכת המשפט, הדבר יעשה לפי רוב בליווי של עורך דין או מגשר. במצב דברים זה האופן שבו יחולק הרכוש והנכסים המשותפים ייקבע כחלק מהליך זה ובהסכמה משותפת של בני הזוג.
- פנייה לערכאה שיפוטית– לפי מה שיקבע בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
באם מדובר בזוג המגדל חיית מחמד באופן משותף, כחלק מחלוקת הרכוש, תעלה גם השאלה מי יגדל את בעל החיים? ישנן שתי גישות שונות ביחס למעמד של חיית המחמד- כרכוש או כיצור חי.
חיית המחמד כרכוש
אם התייחסו בני הזוג לחיית המחמד כרכוש, כלומר משהו שנמצא בבעלות משותפת של שניהם, יש צורך לבחון את בעליו החדשים. בחינת הבעלים תעשה כפי שבוחנים בעלות על רכוש שלא ניתן לחלק. בחונים את שווי הנכס כאשר בן זוג אחד יקבל את הנכס עצמו והשני את שוויו. במקרה זה בוחנים את שווי בעל החיים, בן זוג אחד יקבל את חיית המחמד עצמה והשני את שוויה.
מתגרשים – אך חיית המחמד היא יצור חי
אם התייחסו בני הזוג המתגרשים לבעל החיים כיצור חי, מצב הדברים יהיה שונה לחלוטין. שהרי התייחסות לחיית המחמד כישות חיה המצריכה טיפול ותחזוקה נידונה באופן אחר ביחס להסדר בין בני הזוג. באם מדובר ביצור חי יש להסדיר את עלויות ההחזקה והטיפול השוטף לרבות מזון, טיפול רפואי ועוד.
הדיון אודות הבעלות ינוהל לפי יכולתו של כל אחד מבני הזוג לדאוג לצרכי חיית המחמד ולספק לה את אותה איכות חיים שקיבלה בטרם הוחלט על ביצוע הגירושין. כמו כן, לפי הגדרה זו יכולים בני הזוג להחליט לקיים הסדרי ראייה ומשמורת בדומה להסדרים הנהוגים בקרב הורים משותפים שאינם חיים במשותף.
כיצד תוגדר הבעלות לאחר הגירושין?
בהתאם לגישות השונות ניתן לראות כי אם לא יצליחו בני הזוג שמתגרשים להגיע להסכמה משותפת ביחס לאופן שבו יסדירו את היחס לבעל החיים בעת הגירושין הדבר יהיה כפוף להכרעת בית המשפט ויעשה בהתאם לגישה שיבחר השופט לאמץ- רכוש או יצור חי. לכן אם מסכימים בני הזוג על תפיסה מסויימת ביחס לחיית המחמד, מומלץ להסדיר את הנושא בינם לבין עצמם או לתת לו התייחסות במסגרת הסכם הממון.
לפורטל הגירושין המקיף ראה – https://www.todivorce.co.il/