לתחום המשפט יש הילה של מועדון סגור, אך האמת היא שלא כך הדבר. היום, מוסדות אקדמיים רבים מציעים תוכנית לימודים לתואר שני במשפטים (M.A) גם עבור מי שמחזיק בתואר ראשון מתחום ידע שאינו משפטים. בשנים האחרונות גוברת ההבנה כי תחום המשפט הוא שדה ידע חיוני עבור כל אחד. בין אם מדובר בנושאים כמו ניהול או כלכלה הדורשים גם ידע משפטי על מנת לעסוק בהם ובין אם מדובר במחקר אקדמי הדורש גם ידע תיאורטי משפטי על מנת לקדם אותו – למשפט יש מקום בחיים של כולנו. אז מה זה תואר שני במשפטים ללא משפטנים? למי זה מתאים? מה זה תורם ומה עושים עם זה אחר כך? על כך בכתבה הבאה.
תואר שני במשפטים – מה הכוונה בעצם?
התוכניות המוצעות עבור תואר שני במשפטים כוללות בדרך כלל העמקה בנושאים משפטיים, בעיקר בתחומים הרלוונטיים יותר לעיסוק היום יומי. מדובר בנושאים כמו משפט וחברה, משפט וכלכלה והשפעת המשפט על תהליכים פוליטיים, חברתיים ועסקיים. התואר עצמו אינו מקנה את הזכאות להיבחן ללשכת עורכי הדין או לעסוק במשפטים אך הוא מאפשר לבוגריו לרכוש כלים וידע משפטיים אשר יכולים לסייע להם בתחומי עיסוק שונים.
למי זה מתאים?
התואר השני מתאים לכל בעלי תואר ראשון בכל תחום ממדעי הרוח או החברה אשר מעוניין להרחיב את הידע המשפטי שלו ולהעשיר את כישוריו. בדרך כלל נעשית הפרדה בתוכנית הלימודים בין הסטודנטים אשר מגיעים מתחומים ריאליים יותר כמו כלכלה, מנהל עסקים וחשבונאות לבין אלו המגיעים מתחום מדעי הרוח. מרבית התוכניות מאפשרות התמחות באחד מהתחומים הבאים – משפט מסחרי – עסקי, משפט וחברה או משפט פלילי וקרימינולוגיה. במרבית המוסדות המציעים תוכנית של תואר שני במשפטים, אין דרישה לכתיבת תזה אלא רק לביצוע קורסים ולצבירת נקודות זכות לפי רף מסוים.
מה אפשר לעשות עם תואר שני במשפטים?
ראשית, תואר שני מאפשר קידום בנושאים שונים. בין אם בתחום הניהול והכלכלה ובין אם בתחומים אחרים כמו עבודה סוציאלית או סוציולוגיה, הידע המשפטי והתעודה מקלים על המחזיקים בהם להתקדם בעולם העסקים או בשוק העבודה ולזכות במשרות בכירות יותר. בנוסף, תואר שני במשפטים מאפשר לבוגרי לעסוק בנושאים משפטיים בתפקידים אשר לא דורשים תעודת עריכת דין. מי שעוסק נושאים כמו ניהול כספים, חוזים, ניהול משא ומתן וכן נושאים הכוללים עבודה עם גופים ציבוריים יוכל להרוויח מאוד מהעמקת הידע המשפטי שלו ומי שלא עוסק בנושאים אלו יוכל להתחיל. כמו כן, ישנם מספר מוסדות אקדמיים המאפשרים השלמה של תוכנית הלימודים עבור תואר ראשון במשפטים ובכך גם זכאות לתעודת עריכת דין. מדובר אמנם במסלול עוקף אך כזה שיכול להתאים למי שכבר עשה מספר צעדים בעולם התעסוקה ומחפש שינוי וכן עבור מי שמעוניין ללמוד תוך כדי עבודה.