מדינת ישראל אחראית לכמה מפריצות הדרך המדעיות הגדולות של השנים האחרונות. רק בשנה החולפת נרשמו כמה תגליות ישראליות מרתקות בתחומי ההנדסה הגנטית, חקר המוח וחקר החלל, והיד עוד נטויה. בחוד החנית של תעשיית ההייטק הישראלית המשגשגת, נמצאים המהנדסים וההנדסאים, האמונים על יישומן בפועל של טכנולוגיות חדשות, כמו גם על תכנון וייעול של תהליכי ייצור ועבודה. המשק הישראלי סובל ממחסור חמור במהנדסים עקב מספרם הנמוך של הבוגרים המשלימים תואר בהנדסה מידי שנה, היבט שמוביל לתחרות בין ארגונים במשק. חברות ההייטק המובילות מחפשות את אנשי המקצוע המוכשרים והאיכותיים ביותר, ומתגמלות אותם בהתאם, מבחינת תנאי ההעסקה ומבחינת תנאי השכר.
שיקולים בבחירת מוסד לימודים
לבחירה במוסד לימודים חשיבות מכרעת ביחס לקריירה של מהנדסים ומהנדסות לעתיד, ולכן חשוב לבצע מחקר מקיף אודות האוניברסיטה או המכללה, ולוודא כי היא עומדת בקריטריונים מסוימים. אספנו עבורכם כמה שיקולים שכדאי לקחת בחשבון כאשר בוחרים במוסד לימודים.
תוכנית לימודים עדכנית
בטרם תבחרו במוסד לימודים כזה או אחר, חשוב לוודא כי תוכנית הלימודים מתעדכנת באופן תדיר בהתאם לתמורות ולשינויים בענף ההנדסה.
לימודים רב-תחומיים
למכללות ואוניברסיטאות רבות בישראל ישנן תוכניות ממוקדות ל לימודי הנדסה , אשר מסייעות לסטודנטים להתמקצע בתחום שאותו בחרו ללמוד. עם זאת, לא כל המוסדות מתאימות את עצמן למגמות בתעשייה. מוסדות הלימוד המובילים מציעים תוכניות לימוד רב-תחומיות המאפשרות ל"פרחי ההנדסה" להתמקצע בתחומים משיקים ולפתח גישה מולטי-דיסצפלינרית, הנדרשת לעבודה על פרויקטים מורכבים ולהתמודדות עם אתגרים טכנולוגיים.
קשרים עם גורמים בתעשייה
מוסדות הלימוד האיכותיים בישראל מנהלים קשרים הדוקים עם גורמים בתעשייה. הסטודנטים עובדים בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע הנמצאים בחוד החנית של ענף ההנדסה הישראלי, ומתוודעים לצרכיה השונים. פרויקט הגמר של הסטודנטים, הנעשה בשיתוף עם גורמים מענף ההייטק, מאפשר אף הוא השתלבות "חלקה" ומהירה בשוק העבודה.
סגל המרצים
סגל המרצים של אוניברסיטאות ומכללות מובילות בישראל מורכב מחוקרים ומאנשי המקצוע האיכותיים והמנוסים ביותר בענף.
יחס אישי
מוסדות הלימוד המובילים ערים לצרכים השונים של הסטודנטים, ומלווים את הסטודנט "יד ביד" לאורך התואר. דלתם של המרצים תמיד פתוחה בעבור סטודנטים המבקשים להתייעץ ולקבל להכוונה. בנוסף, מתקיימים שיעורי תגבור בעבור סטודנטים הזקוקים לכך.
הכרה ממסדית
ישנם מוסדות המציעים קורסים חלקיים או לימודי תעודה בלבד. בטרם תבחרו במוסד לימודים כזה או אחר, חשוב לוודא כי תוכנית הלימודים מוכרת באופן רשמי על-ידי המדינה, ומאפשרת רישום בפנקס המהנדסים במידת הצורך.
חיים סטודנטיאליים
מוסדות לימוד שמציעים חיים סטודנטיאליים ענפים מהווים מוקד משיכה לצעירים ולצעירות מכול רחבי הארץ. הסטודנטים נהנים מפעילויות חברתיות, חוגים, מסעדות, וחיי תרבות עשירים: מופעים, הצגות, ותערוכות אומנות.
השתלבות בשוק העבודה לאחר התואר
אוניברסיטאות ומכללות מובילות ממשיכות ללוות את סטודנטים גם לאחר סיום התואר וקבלת הדיפלומה. הן מאפשרות לסטודנטים לעבוד במשרות סטודנט בתקופת התואר ועם סיום הלימודים חושפות את הבוגרים למשרות ה"חמות" והמבוקשות ביותר בשוק.
מכינה קדם אקדמית
בשנים האחרונות, פתחה האקדמיה את שעריה לסטודנטים שאינם עומדים בהכרח בדרישות הסף. מוסדות הלימוד המובילים מפעילים שני סוגים של מכינות קדם אקדמיות: מכינה להשלמת בגרויות ומכינה להנדסה, המסייעת לבוגריה להירשם לכל מחלקות הלימודים בפקולטה להנדסה במוסד הנבחר.
מוסד לימודים מתוקצב
אוניברסיטאות ומכללות המוכרת כמלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח), פועלות כגוף ציבורי ומתוקצב. שכר הלימוד במוסדות אלה זהה לשכר הלימוד במוסדות המתוקצבים על ידי המדינה, ונחשב לנמוך בהרבה משכר הלימוד במכללות פרטיות.
עלות המחיה
עלות המחיה בערים הגדולות נחשבת ליקרה יותר. לימודים בפריפריה, לעומת זאת, נחשבים לזולים יחסית. היבט זה בא לידי ביטוי בעלות המגורים, הארנונה, המזון, התחבורה הציבורית ועוד. כל אלו חשובים במיוחד בתקופת הלימודים, שאינם מאפשרים לעבוד במשרה מלאה.
מלגות לתואר ראשון
מוסדות הלימוד המתוקצבים מעניקים מלגות לתואר ראשון ולתואר שני לסטודנטים מרקעים שונים, בתנאי שיעמדו בקריטריונים הרלוונטיים.