רבים מעוניינים להרשם לתואר המרתק במדעי החברה שיעניק להם תובנות אודות הדרך שבה אדם פועל בתוך החברה ובאופן אינדיבידואלי. כיום, ישנם שני תארים בולטים בתחום הראשון הוא "מדעי ההתנהגות" והשני – "פסיכולוגיה". במאמר זה נרחיב על הדומה והשונה בין שני התארים.
מה לומדים?
ההבדל המהותי בין שני התארים הוא בנושאי הלימוד. בעוד התואר בפסיכולוגיה כולל אך ורק קורסים בתחום הפסיכולוגיה והסוציולוגיה, קורסים במדעי ההתנהגות מתפרשים על פני קשת רחבה יותר של תחומים.
בין התחומים הנלמדים במדעי ההתנהגות תמצאו: קורסים באנתרופולוגיה, קורסים בפסיכולוגיה חברתית, קורס שיווק ופרסום, חקר תפקידים ואיושם, מבוא לקרימינולוגיה, מבוא לסוציולוגיה, משאבי אנוש ועוד. תואר זה פותח בפני הסטודנט צוהר לתחומים רבים, ומאפשר להמשיך להתקדם לתואר שני בתחום שבו תרצו להתמחות.
במהלך לימודי פסיכולוגיה תלמדו את הקורסים הבאים: קורסי מבוא בפסיכולוגיה, התנסויות במחקר רגרסיה וניתוח שונות, התפתחות שפה תקינה ולקויה, ליקוי למידה בחשבון על היבטיהם השונים, מוח וקוגניציה, פסיכולוגיה התפתחותית ותחומים נוספים.
ההסמכה לאחר הלימודים
הבדל נוסף שיש בין שני התארים הוא ההסמכה שניתן לקבל בסיומם. בעוד בוגרי לימודי מדעי ההתנהגות בקיאים בתאוריות השונות הם אינם מוסמכים לעסוק במקצוע כלשהו. ניתן לשלב את הידע הנלמד כדי להתקבל למשרות בתחום ההדרכה וכן משאבי אנוש, אך יידרש עוד תואר נוסף כדי להתקדם למקצוע בפועל כמו תואר שני בפסיכולוגיה, לימודי עבודה או מנהל עסקים. שני התאריך יפתחו בפני הסטודנטים אפשרויות עבודה נוספות.
לעומת זאת, בסיום תואר בפסיכולוגיה ניתן להתחיל לעבוד כפסיכולוג תעסוקתי בחברות השמה וכוח אדם, חברות הייטק וארגונים נוספים. חשוב לדעת כי גם לאחר תואר ראשון בפסיכולוגיה עדיין לא ניתן לעסוק בתחום כפסיכולוג קליני, אפשרות זו תפתח בפניכם לאחר סיום תואר שני בפסיכולוגיה וביצוע התמחות מעשית.
האם בשני התארים ישנו סמינר?
שני התארים מחייבים הגשת עבודות סמינר המפתחות את היכולת של הסטודנט לחקור בעצמו בעזרת כלי מחקר איכותניים וכמותנים נושאים שונים בתחום הלימוד. בין הקורסים המתדמים בתואר בפסיכולוגיה תמצאו גם סמינרי מחקר למצטיינים בתחומים כמו: פסיכו־ביולוגיה, קוגניציה ואיום, שפה וזקנה ותחומים נוספים.
מה כדאי ללמוד?
שני התחומים פותחים דלתות כבר במהלך התואר הראשון בתחום משאבי האנוש. אך, אם אתם מעוניינים להתקדם לעבודת טיפולים מעשית, לימודי פסיכולוגיה יתאימו לכם יותר מהקורסים במדעי ההתנהגות. נוסף על כך, יש הסוברים כי התואר במדעי ההתנהגות מעט קל יותר בשנים הראשונות, משום שהוא כולל קורסי מבוא רבים יותר מאשר התואר בפסיכולוגיה. שני התארים מרתקים ופותחים בפני הסטודנט עולמות מופלאים הקשורים הן להיבטים חברתיים בקהילה והן תאוריות מקיפות בתחום הפסיכולוגיה שהתפתחו לאורך השנים.
לסיכום, לפני שאתם בוחרים את תחום ההתמחות שלכם, רצוי להיוועץ ביועץ לימודים מומחה ולהגדיר את מטרות התואר. כך תוכלו לבצע החלטה מושכלת שתשפיע על עתידכם.